Kuvantunnistus ja ns. superkamerat yleisötapahtumissa on kohtuullisen uusi ilmiö. Otetaanpa lyhyt snap shot aiheeseen. USA:ssa monilla urheiluseuroilla on käytössään ns. superkamerat joiden kuvista voi tuhansien katsojien seasta löytää oman tarkan kuvansa ja tägätä kuvan innokkaana seuran fanina. Seurojen kuvasivustoilla oman kuvan tägäys tapahtuu Facebook-tunnusten tai sähköpostin avulla. Jos henkilö on tägännyt kuvansa Facebook-tunnusten avulla niin henkilön nimi, FB-profiilikuva ja linkki FB-profiiliin näkyy kun sivustolla vie hiiren tägin päälle. Sivustoilta voi luonnollisesti tehdä somejakoja kuvista ja urheiluseurat jakavat ottelukohtaisia ”superkuvia” myös omissa some-medioissaan.
Konkreettisemmin ja ”livenä” voi asiaan tutustua käymällä vaikkapa katsomassa mistä on kysymys NBA-seura Boston Celticsin viimeisimmissä kotiotteluissa, kuvituskuvana oleva kuvakaappaus on seuran fanikamera-sivustolta. Sivustolta voi valita vaikka tuoreimman Bostonin tuoreimman play off-pelin Milwaukeeta vastaan ja katsella kaikkia tuhansia katsojia jokaiselta katsomon tuolilta tarkkana kuvana. Esimerkiksi ottelun toimitsijoiden pöydällä olevan pienen käsivoidepurkin tekstit saa vaivatta sivuston zoomaustoiminnolla näkyviin. Kuvien tarkkuus on siis huikea.
Fiilistelyä, asiakasymmärrystä ja tietosuojatuunausta
Ideana kokonaiskonseptissa on fanien suorittama kuvien katselu ja tägäysaktiviteetit sekä seuran omat someviestintä-aktiviteetit sekä seuran saama anonyymi ryhmätason analyysi. Seurat eivät saa itse kuvista henkilötietoja vaan saavat kuvista palveluntarjoajalta aggregaattitason raportointia esimerkiksi siitä miten erilaista yleisö (ikä, sukupuoli yms) on eri pelipäivinä ja seurat voivat sitä kautta toteuttaa otteluissa mm. parempaa tapahtumamusiikkia, viestintää, mainontaa ja oheisohjelmaa. Vaikka näissä toteutuksissa kerrotaankin että dataa käsitellään ”to identify macro level trends, not profile fans” niin hankkeissa on työstetty ja työstettävänä monenlaista privacy by design-haastetta.
Kuvapalvelua urheiluseuroille tarjoava Fancam tarjoaa tietosuojapolitiikassaan/ehdoissaan katsojalle mahdollisuutta oman kuvan peittämiseen. Esimerkiksi edellä mainitun Boston Celticsin superkamerasivulta löytyy linkki Fancamin tietosuojateksteihin joissa lausutaan asiasta seuraavaa: ”Tell us where you are in the relevant Fancam Photo and we will remove you from it by blurring or covering your face. Before we do this, we may ask you for proof of identification. We will try to remove you from the photo within 5 (five) working days and will give you a link where you can check that you have been removed from the photo.” Fancamin ehdoista löytyy muitakin tietosuojaan liittyviä mielenkiintoisia toteutuksia. Saa nähdä riittääkö nykytoteutuksien tietosuojaelementit jatkossa, ainakaan jos näitä konsepteja tuodaan Euroopan kentille? Katsomokuvissa näkyy esimerkiksi runsaasti eri-ikäisiä lapsia. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa pitää näissä hankkeissa totisesti paikkansa.