ASML:n Tietosuojafoorumi TIFO, lähes 250 hengen tietosuojan parissa toimiva ammattilaisen yhteisö sai juoksusta kiinni ja hetkeksi juttusille Anu Taluksen. Neljä kuukautta tietosuojavaltuutettuna oli jo takana ja TIFO kysyi Anulta kuulumisia. Seitsemän napakkaa kysymystä ja jokerikysymys päälle. Emme kysyneet case Vastaamosta, siihen uusi tietosuojavaltuutettu on saanut jo tarpeeksi vastailla. Kiitos Anu kun ehdit vastata!
1. Sinulla runsaat 120 päivää (ja yötä) tietosuojavaltuutettuna takana – mikä on yllättänyt sinut, vai onko mikään?
Ei tässä ole sinänsä yllätyksiä tullut vielä eteen. Mediayhteydenottojen lukumäärää en tosin osannut ennalta arvioida näin korkeaksi. Yhteydenottoja tulee päivittäin 1-3.
2. Johdat isoa joukkoa tietosuojan asiantuntijoita ja ammattilaisia – mitkä ovat mielestäsi parhaita ”tienviittoja” asiantuntijoiden johtamisessa?
On tärkeää kuunnella omien asiantuntijoideni näkemyksiä ja perusteluja asioissa, vaikka lopulta linjaankin asiat itse. On myös tärkeää antaa asiantuntijoille paljon omaa tilaa.
3. Mitkä näet modernin tietosuojaviranomaisen henkilökunnan tärkeimpinä kehitysalueina?
Joitakin prosesseja on hiottava, jotta ne vastaavat viranomaisen organisaation nopeaa kasvua. Olemme pyrkineet helpottamaan ruuhkautunutta tilannetta asioiden käsittelyssä esimerkiksi palkkaamalla lisää käsipareja ruuhkanpurkutyöhön. Työn alla on myös muita kehityshankkeita, joiden tavoitteena on organisoida työtä tehokkaasti käytettävissä olevien resurssien puitteissa.
4. Skaalautuuko moderni tietosuojasääntely riittävän hyvin alustatalouden massiivisten toimijoiden ja pk-yrityksen kesken?
Tietosuojavaltuutetun toimistolla on yhdessä TIEKEn kanssa tällä hetkellä meneillään Euroopan komission rahoittama hanke, jonka puitteissa luodaan pk-sektorille yksinkertaisia välineitä oman tietosuojan tason arvioimiseksi. Nähdäkseni pk-sektorilla on tällaiselle tarvetta.
5. Mitä odotat tietosuojavaltuutetun toimiston yhteistyökumppaneilta ja sidosryhmiltä?
Rakentavaa yhteistyötä. On meidän kaikkien etu, että rekisteröidyn oikeuksista on huolehdittu Suomessa asianmukaisesti.
6. Algoritmit, laadukas lakeijamme vai eettinen uhka?
Oikein käytettynä loistava työkalu.
7. Millä pääset vapaa-aikana irti tietosuojamaailman kovin intensiivisistä kiemuroista?
Ulkoilemalla ja urheilemalla sekä ystävien ja läheisten kanssa yhdessä tekemällä. Substanssiasioita on tosin ihan virkistävää mietiskellä myös virka-ajan ulkopuolella.
Lyhyt jokerikysymys: Suostumus vai oikeutettu etu?
Riippuu käsittelytilanteesta.